Restrictiile de munca pe intelesul tuturor

12/11/2013 20:07:10
Unul dintre marile avantaje ale aderării la Uniunea Europeană a fost acela că, din 1 ianuarie 2007 încoace, românii au posibilitatea să își caute locuri de muncă în străinătate, în orice stat membru UE.

Totuși, măsurile tranzitorii prevăd că muncitorilor români li se pot impune restricții la angajări, în continuare, în anumite state. Concret, dintre cele 26 de țări membre UE, la această oră, 9 dintre ele încă mențin restricții de acces pe piața muncii pentru lucrătorii români. Este vorba, mai exact, despre Austria, Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda și Spania.

Totuși, aceste restricții au un caracter temporar. Ele au fost parțial ridicate, iar, până la finalul anului 2013, trebuie eliminate în totalitate. Doar în cazuri excepționale, mai pot fi prelungite cu încă 3 ani.

Măsurile tranzitorii oferă posibilitatea fiecărui stat membru să impună sau nu propriile restricții. Ele se aplică sau se ridică în funcție de situația pieței muncii din respectiva țară, pentru a nu crea dezechilibre economice sau sociale. Prin urmare, diferă de la un stat la altul. Chiar și în interiorul unui stat, diferă de la un domeniu la altul, așadar anumite meserii sunt mai accesibile decât altele.

Concluzia este că puteți lucra chiar și în țările cu restricții. Cele mai bune exemple sunt Marea Britanie, Franța și Germania care, deși impun restricții, sunt țările care oferă cele mai multe joburi în străinătate românilor interesați. Tot ce trebuie să facă românii, în plus, este să obțină un permis de muncă în aceste țări. In acest sens agentia noastră le oferă tot suportul informational de care au nevoie pentru a reusi să isi obtină acest permis de muncă.
Odată obținut acest permis, lucrătorii români au deja garantată prioritatea în fața muncitorilor din țările din afara UE și egalitatea în drepturi în relație cu ceilalți cetățeni UE.

Prin urmare, indiferent de țara în care vă doriți să lucrați, noi vă sfătuim să ne cereti toate informatiile de care considerati ca aveti nevoie pentru a lua cea mai buna decizie.


Back to news list